Dag 15 // Excursies Beijing en zwemmen!

Posted by on 11 mei 2012

Van zwemmen word je rozig, dus ik houd het kort, want ik zou nu prima kunnen slapen!

Vandaag was de laatste excursiedag in Beijing. Allereerst stond het bezoek aan een Hutong op het programma. Hutongs zijn de oorspronkelijke woonwijken van Beijing, met kleine huisjes en smalle straatjes. De rondleiding door deze wijk is per riksja, dus terwijl een van de vele riksjarijders rustig door de steegjes peddelt, kunnen wij achterover hangen en genieten van wat we te zien krijgen. Grappig om het contrast te zien met het grote Beijing, waar de lawaaierige boulevards breed zijn en de neonlichten knipperen. Hier, zoals gezegd, smalle steegjes, kleine huisjes en een wat rustiger omgeving. Er is niet veel moois te zien, maar misschien maakt dat het juist wel een eerlijke tour. Dit is gewoon zoals het is.

Vervolgens zijn we door Henkie naar het Olympisch dorp gereden, waar we de Water Cube en het Birds Nest hebben bewonderd. Dè iconen van de Olympische Spelen 2008.
Ik heb in de vele Beijing 2008 souvenirwinkels nog gezocht naar een DVD van de openings- en sluitingsceremonies van de Olympische Spelen, omdat die zo indrukwekkend waren. Helaas heb ik zoiets niet kunnen vinden.

Na wederom een heerlijke lunch reden we naar het Zomerpaleis, in het noorden van de stad. Het zomerpaleis is het paleis waar, zoals de naam al zegt, de Chinese keizer de zomer doorbracht. Als ik keizer was geweest wist ik het wel, want dan kwam ik er nooit meer vandaan. Wat een waanzinnig mooie omgeving. Een grotendeels kunstmatig aangelegde vijver, waarvan de grond is gebruikt om een heuvel te creëren waarop verschillende indrukwekkende gebouwen zijn neergezet, die we helaas niet konden bezoeken. Wel zijn we langs de beroemde “lange corridor” richting de gebouwen gelopen. Dit overdekte looppad is vooral bekend door de duizenden verschillende schilderingen die op de overkapping zijn aangebracht. Deze stellen stuk voor stuk Chinese volksvertellingen, of landschappen uit alle windstreken van China voor. Zo hadden keizer en keizerin nog iets te bespreken, wanneer ze de ruim 600 meter van hun hoofdverblijf naar de vertrekken aan de andere kant van het landgoed wandelden. Per boot zijn we teruggegaan naar de ingang van het zomerpaleis, waar onze laatste tour in Beijing eindigde.

Dan dat zwemmen, waar dit verhaal mee begon: Henkie was zo vriendelijk ons af te zetten bij de Water Cube, inderdaad het zwemstadion van de Olympische Spelen van 2008. De helft van deze hal wordt in beslag genomen door een trainings- en een wedstrijdbad, de andere helft door een recreatief waterpark. Dat moesten we natuurlijk uitproberen, dus we hadden de zwembroeken al mee!
Het waterpark bestaat uit een golfslagbad, een lazy river, wat kinderattracties en ruim 10 glijbanen. En glijbanen, dat lijkt wel wat op achtbanen, dus die kans konden we niet laten liggen. Zeker niet omdat dit waterpark een glijbaan bevat mét looping!
Die laatste is dan ook het meest uniek. Je stapt in een hokje, een medewerker draait een sleutel om, er wordt afgeteld en dan… valt de bodem van het hokje onder je vandaan en val je in de diepte. Je maakt razendsnel snelheid en dan raas jede looping in. Meteen daarna is het afgelopen, maar toch.. Een nieuwe ervaring! We hebben ons in dit waterpark toch nog een uurtje of vijf weten te vermaken en hebben daarna nog een fotorondje in de Water Cube en rondom beide Olypische stadions in het donker gemaakt.

Morgen zullen we Beijing verlaten. We stappen weer eens in een trein, dit keer op weg naar Zhangjiajie, een flink stuk naar het zuiden. Overmorgen, in de middag, komen we daar aan. Mocht er nog iets belangwekkends te melden zijn, dan lees je dat rechts in het “Twitter”-blokje.

Ik sluit, zoals te doen gebruikelijk, af met de foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *